Flegmatik. Osoba so železnými nervami. Za akýchkoľvek okolností je pokojná a nepodlieha stresu. Má však aj negatívne vlastnosti alebo ako sa tento temperament chová vo vzťahu?

Možno si ešte spomínate na školské učivo o tom, ako antický lekár Hippokrates vytvoril teóriu o tom, že v človeku sú štyri základné tekutiny – žlč, čierna žlč, hlien a krv. Neskôr sa tejto tézy chytil iný lekár – Galén a rozdelil ľudí do štyroch skupín podľa toho, ktorá zo spomínaných tekutín u nich dominuje. 

  • Flegmatik – hlien
  • Sangvinik – krv
  • Melancholik – čierna žlč
  • Cholerik – žlč

Pomenovanie flegmatik pochádza z gréckeho slova flega, teda hlien. 

Flegmatik – základná charakteristika 

Svoju pokojnú povahu potvrdzuje už od detstva, keď je vždy a všade spokojný. Dokáže tráviť čas sám so sebou, ale nepohrdne ani spoločnosťou dobrých priateľov. Vďaka svojej povahe sa dokáže ľahko prispôsobiť každej situácii. Navyše dobre odoláva tlakom a všetky veci rieši postupne. 

Kvôli svojej vždy chladnej hlave je obľúbený medzi priateľmi. Vedia totiž, že nech sa stane čokoľvek, flegmatik si zachová pokoj. Niekedy je na škodu, že sa nikdy nikam neponáhľa. Je tak trochu pesimista, nevkladá do ničoho veľkú nádej a preto nebýva sklamaný. 

Flegmatik je spoľahlivý, vytrvalý a má dobré organizačné schopnosti. Navyše obľubuje poriadok a sa snaží mať všetko pod kontrolou. Na rozdiel od melancholika sa však nesnaží pretláčať túto poriadkumilovnosť ostatným. 

Záporných vlastností flegmatika nie je veľa a vychádzajú z jeho celkovej povahy. Nevie sa pre nič nadchnúť, bráni sa akýmkoľvek zmenám. Nerád skúša nové veci. Rád prokrastinuje alebo deleguje úlohy na ostatných. Je nerozhodný a len málokedy dáva najavo svoje city. 

Flegmatik a výber profesie

Pre flegmatika sa najlepšie hodia pozície, kde je potrebná psychická odolnosť. Ide napríklad o:

  • učiteľstvo 
  • psychológia 
  • sociálne služby 
  • ošetrovateľstvo
  • administratíva
  • asistentské úlohy

Flegmatik ako zamestnanec

Flegmatik je považovaný za najproduktívnejšieho zamestnanca. Najmä v kritických situáciách sa môže ukázať výhoda z toho, že je v tíme niekto s chladnou hlavou. Nerobí síce rýchle rozhodnutia, za to však sú jeho kroky dokonale premyslené. Flegmatik je výborný tímový hráč, ktorý nenechá svojich kolegov v štichu.

Flegmatik v partnerskom živote

V partnerskom živote je flegmatik najromantickejší zo všetkých temperamentov. Veľmi často sa zaľúbi, zvyčajne až príliš vážne. Pri randení sa ľahko nechá uniesť a prípravám prvých stretnutí venuje náležitú pozornosť.

Aj počas chodenia v ňom pretrváva romantický duch. Posielanie zaľúbených správ alebo kytice ruží nie sú ničím nezvyčajným. Tajne však dúfa, že partnerova reakcia bude presne rovnaká. Vo vzťahu síce vyhľadávajú blízkosť svojej polovičky, no potrebujú tiež čas pre seba.

Z ostatných temperamentov sa k nim najviac hodí melancholik. Ide o takmer dokonalé spojenie, kde sa obaja partneri vzájomne dopĺňajú. Pri sangvinikovi by sa flegmatik cítil príliš na druhej koľaji a pri cholerikovi by vadila flegmatikova príliš ležérna povaha.

Flegmatik môže byť skvelý kolega, priateľ aj partner. Stačí si len zvyknúť na jeho svojské správanie, ktoré však plne nahradia jeho kladné vlastnosti.