Mnohé banky od nového roka upravovali sadzobník poplatkov. Medzi služby, ktoré sa bežne spájajú s menšími či väčšími mesačnými poplatkami, patrí aj vedenie bankového účtu. Zľava z poplatku, či bezplatné vedenie, je v mnohých bankách spojené s aktívnym využívaním účtu a splnením rôznych podmienok. Ak tieto podmienky nesplníte, vedenie účtu vás môže stáť aj niekoľko eur mesačne. Základom šetrenia poplatkov, je vhodný výber bankového účtu.

Ponuka bankových účtov je pestrá a často aj jedna banka ponúka viaceré typy bankových účtov. Vyznať sa v ponukách rôznych druhov účtov a vybrať ten najvhodnejší, vie dať zabrať.

V praxi poznáme viacero typov bankových účtov: účet pre deti, študentský účet, bežný účet, podnikateľský účet či účet pre dôchodcov. Každý účet sa zameriava na inú cieľovú skupinu, od čoho sa odvíja aj sadzobník jeho poplatkov a ponuka služieb. Viete, aký je medzi týmito účtami rozdiel a po ktorom siahnuť? 

Účet pre deti

Detský účet je určený pre deti od 0 do 15 rokov. Väčšinou je spojený s nulovým alebo minimálnym mesačným poplatkom a jeho súčasťou je aj platobná karta. Zriadiť svojmu dieťaťu účet v banke, predstavuje výborný spôsob, ako rozvíjať jeho finančnú gramotnosť.

Navyše vďaka bankovému výpisu vidíte všetky pohyby na účte, čo vám umožní prehľadnejšie kontrolovať jeho utrácanie a v prípade potreby ho usmerňovať. Mnoho bánk taktiež v prípade, že máte u nich vedený bežný účet, ponúka možnosť ovládania a kontroly detského účtu z internet bankingu k vášmu účtu.

Študentský účet / účet pre mladých

Študentský účet je určený pre ľudí vo veku od 15 do 26 (v niektorých bankách 28) rokov. Ide o klasický bankový účet, ktorý obsahuje platobnú kartu a možnosti internet či mobil bankingu.

Väčšina bánk ponúka účet pre mladých zadarmo, vďaka čomu predstavuje pre mladých efektívny odrazový mostík k vlastnému hospodáreniu s financiami.

Bežný účet

Bežný účet predstavuje štandard, ktorý využíva takmer každý pracujúci jedinec. Ponuka bežných účtov je pestrá a mesačné poplatky sa líšia od banky k banke. Štandardom pri bežných účtov je stanovenie podmienok, ktoré musí mesačne klient splniť, aby mal nárok na zľavu z poplatku či vedenie účtu zadarmo. Najčastejšie ide o istý kreditný obrat, zasielanie pravidelného príjmu, počet trvalých príkazov či počet platieb kartou.

Každá banka určuje podmienky a poplatky bežných účtov individuálne, preto je vhodné porovnať si pred otvorením účtu ponuky viacerých bánk a vybrať si banku, ktorej podmienky na vedenie účtu zadarmo alebo aspoň so zľavou z poplatku nemáte problém splniť. V opačnom prípade vás vedenie účtu môže stáť pokojne aj 15 Eur mesačne.

Taktiež aj ponuka doplnkových služieb k bežným účtom a ich spoplatnenie sa líši od banky k banke. Sú banky, ktoré neustále inovujú svoje služby a aj platba mobilom je u nich bežným štandardom a sú banky, ktoré ponúkajú len služby, ktoré sú štandardom na trhu už niekoľko rokov.

Základný účet

Banky sú povinné poskytovať tzv. základný účet. Ide o bežný účet, ktorý je určený pre osoby, ktoré nemajú príjem vyšší ako 400 Eur. Tento účet je síce bez poplatku, no keďže ide len o základný produkt, má obmedzený počet kariet aj transakcií. 

Podnikateľský účet

Podnikateľské účty predstavujú produkt určený pre samostatne zárobkovo činné osoby a ďalšie podnikateľské subjekty. Hoci vedenie podnikateľského účtu nie je podmienkou podnikania, väčšina platobných operácií medzi podnikateľskými subjektmi a inými subjektmi prebieha bezhotovostne. Preto vlastníctvo podnikateľské účtu predstavuje nepísané pravidlo.

Štandardom pri podnikateľských účtov býva platobná karta, internet banking či neobmedzené množstvo online transakcií.

Podobne ako je to pri bežných účtov pre súkromné osoby, aj podnikateľské účty sa spájajú s rôznymi poplatkami, ktorých výška a podmienky na ich zvýhodnenie závisia od ponuky konkrétnej banky.

Účet pre dôchodcov

V minulosti bývali účty v banke štandardom najmä medzi pracujúcimi ľuďmi. No doba pokročila. Mnoho dnešných dôchodcov bolo naučených počas svojho života na aktívne využívanie bankového účtu, a preto už dávno neplatí, že doručenie dôchodku očakávajú od poštárky. Zasielanie dôchodku na bankový účet je už dnes bežnou praxou.

Seniorské účty v banke sa často spájajú s nulovými alebo minimálnymi poplatkami. Daňou za bezplatné vedenie účtu však býva absencia niektorých služieb, ako môže byť napríklad mobil banking.

Na vedenie účtu pre dôchodcov máte nárok po dovŕšení dôchodkového veku alebo v prípade, ak poberáte od Sociálnej poisťovne akúkoľvek formu dôchodku, teda nielen starobný dôchodok, ale napríklad aj invalidný dôchodok.

Ponuka bankových účtov je naozaj pestrá, a tak si každý zvládne vybrať bankový účet, ktorý dokonale naplní jeho potreby. Vysoké konkurenčné prostredie, navyše núti banky poskytovať účty s čo najvýhodnejšími podmienkami, vďaka čomu väčšine klientov nerobí problém splniť stanovené podmienky a mať tak účet a využívanie platobnej karty bez poplatku.