Kto by to nepoznal? V hlave niekoľko jasných plánov ako pohnúť so svojím životom, všetko je pripravené – už sa len stačí pustiť do práce. No akosi sa nám nechce. Nevieme sa donútiť a tak neurobíme nič užitočné. Pozrime sa na to, čo to prokrastinácia je a ako s ňou bojovať…

So slovom prokrastinácia sa už určite v dnešnej dobe stretol každý. A každý z nás už určite aj nadobudol priamu skúsenosť s týmto javom. Inak povedané, kto tvrdí, že nikdy neprokrastinoval, prokrastinuje doteraz. Čo je to teda tá prokrastinácia? Aký význam má toto slovo?

Čo je to tá prokrastinácia

Prokrastinácia vychádza z latinského výrazu pro crastinus – “na zajtra”. Význam slova teda tkvie v tom, že odkladáme dôležité veci na neskôr (alebo teda “na zajtra”). Práve to slovo “dôležité” vystihuje pravú podstatu prokrastinácie – nerobíme to, čo by sme práve teraz robiť mali.

Dostávame sa k dôležitému bodu. Samotná prokrastinácia nie je ani lenivosť, ale ani oddych. Je to akýsi odpor urobiť to, čo by pre nás malo v danej chvíli najväčší úžitok, najväčšiu hodnotu. Za všetky vysvetlivky si uveďme jeden príklad zo života:

Ste na vysokej škole a o týždeň máte veľmi dôležitú ústnu skúšku. Pekne ste si rozplánovali, že ak sa denne povenujete učivu zo dve hodiny, bude všetko v poriadku. V čas, ktorý ste si určili, že si zasadnete k učeniu, však zrazu pocítite absolútnu nevôľu a nechuť sa do toho pustiť. Zrazu vám mysľou prebehne tisíc iných činností, ktoré by ste mohli a niektoré z nich aj chceli robiť. Začnete špekulovať, či predsalen nebude výhodnejšie urobiť niečo iné. Veď keď presuniem to učivo… Samozrejme, nič z toho pre vás nemá väčšiu hodnotu ako si “odbiť” svoje dve hodiny učenia. No to vy už dávno vynášate smeti potom, čo ste poupratovali celú izbu a chystáte sa ísť si zabehať.

Nikto síce nevieme cestovať časom, ale o prokrastinácií sa v historických knihách veľa nedočítate. Ani v iných zdrojoch histórie. Prečo je tomu tak? V čom je výnimočná naša dnešná doba?

Prečo práve v dnešnej dobe

Ak berieme do úvahy ako dnešnú dobu dvadsiate storočie a začiatok nového milénia, je táto doba skutočne výnimočná. Oproti zvyšku histórie sa ľudia dnes dožívajú dvojnásobnej dĺžky života – čo sa skutočne netýkalo žiadnej inej doby. Priemerne sa v roku 1800 n.l. dožívali neuveriteľných 25 rokov! Taktiež máme k dispozícií neskutočne výkonnú technológiu, množstvo informácií. A hoci sa to nemusí zdať ako pravda – naprieč históriou nebolo nikdy takého “mierumilovného” obdobia ako je posledných pár desaťročí.

Toto všetko sú ale pozitívne skutočnosti… Prečo teda v dnešnej dobe ľudia tak často prokrastinujú? A možno to je práve to. Podľa niektorých štúdií a tvrdení najmä psychológov, má táto “voľnosť” na ľudské psyché negatívny vplyv. Nie že by bolo zlé, že sme slobodnejší než kedykoľvek predtým, bože chráň! Ale práve to všetko prináša nespočet možností a eventualít, z ktorých si môžeme vybrať. Či už v zmysle, čo budeme robiť alebo v tom širšom – ako si chceme nadizajnovať svoj život. A to môže byť problém.

Príliš veľa možností totiž vedie k nerozhodnosti. Najmä keď sa človek vyvíja. T.j. vlastne často ani nevie čo naozaj chce. Odborne sa tomu hovorí rozhodovacia paralýza. Teda v princípe ide o to, že človek má k dispozícií toľko možností – a ešte k tomu sú mnohé rovnakej hodnoty – až sa nevie správne rozhodnúť. Lepšie povedané, nevie sa vôbec rozhodnúť, keďže ani nevie poriadne určiť, čo má pre neho vyššiu hodnotu. Práve táto rozhodovacia paralýza sa označuje ako matka prokrastinácie.

Pár tipov na liečbu prokrastinácie

Liečba prokrastinácie je možno trochu silný výraz, ale vyjadruje tým rozšírenosť tohto stavu medzi ľuďmi.

Jedným z najzákladnejších tipov je systematický prístup ku svojim povinnostiam. Resp. aj k hodnotám, cieľom a jednotlivým métam, ktoré treba dosiahnuť aby sme tieto vytýčené ciele naplnili. Keď máte takto vypracovaný plán, je oveľa ťažšie pre rozum prokrastinovať, lebo je celkom jasné, čo je to najlepšie čo môžeme urobiť práve teraz. Má to tak povediac “čierne na bielom”. Veľmi vhodnou pomôckou v tomto zmysle je plánovač úloh.

Ďalším zo psychologických trikov je jednoducho “pustiť sa do toho”. Máme na mysli tú “správnu činnosť”, ktorú ste si naplánovali splniť. Hovorí sa, že človek má presne 3 sekundy na rozhodnutie sa do nejakej veci pustiť (či ju vykonať). Po troch sekundách začína myseľ analyzovať situáciu a teda aj “vymýšľať” rôzne alternatívy či výhovorky, prečo danú činnosť nevykonať.

Jeden z veľmi praktických tipov sa týka vášho pracovného priestoru. A nie len jeho. Ale princíp si osvetlime na pracovnom stole: “Čím menej má mozog pred sebou vecí, na ktoré môže upriamiť svoju pozornosť, tým viac sa dokáže sústrediť na práve vykonávanú vec a odbúrava teda rozhodovaciu paralýzu.” Snažte sa mať na svojom pracovnom stole (alebo celkovo vo svojom pracovnom prostredí) čo najmenej zbytočných vecí. Odporúčame si pred každou plánovanou “akciou” pekne upratať stôl.

Okrem toho, je vhodné začať deň krátkou rozcvičkou a dopriať si kvalitné a zdravé raňajky (v primeranom rozsahu), aby bolo vaše telo pripravené a zásobené na výkon, ktorý od neho čakáte.